یک روز در عظام
چهار درصد، هشت درصد یا ده درصد؛ آمار معلولان جامعه در اخبار رسمی متفاوت است. هر کدام از این آمارها هم که درست باشد تعداد هموطنان توانیاب ما در جمعیت هشتاد و چند میلیونی ایران قابل توجه است و به برنامههای ویژهای برای حضور آنها در جامعه و محیط کار نیاز داریم. هلدینگ عظام به اندازهی توان خود تلاش میکند تا بخش قابل قبولی از پرسنل خود را از میان عزیزان توانیاب انتخاب کرده و سهم خودش را در این زمینه ایفا کند. به همین دلیل دوازدهم آذر هر سال که مصادف با روز توانیاب است ما همکاران زیادی داریم که میتوانیم با آنها گفتوگو کنیم. امسال قرعه به نام یکی از کارگران سختکوش تاراذوب افتاد. شاهپور محمودی الموتی معلولیت جسمی حرکتی دارد و در بخش تولید تاراذوب کار میکند. با او دربارهی حضورش در عظام، خاطرات و چالشهایش گفتوگو کردیم.
اگر یک روز در کارخانه یا دفتر کار هر کدام از ما سیستم گرمایش و سرمایش مشکلی داشته باشد آن روز کار درست پیش نمیرود.
هر آنچه در تمام کارخانههای گروه عظام ساخته میشود، به جایی در نزدیکی مرکز و گروه مدیریت بازار میآید تا با یک بستهبندی استاندارد و جذاب راهی بازار شود. خیلی از افراد شاید در قیاس با تولید اهمیت کمتری برای صنعت بستهبندی قائل باشند ولی یافتههای جدید بازاریابی از اهمیت این صنعت در فروش و جذب مشتری صحبت میکنند. نهم مهر سالروز تاسیس کارخانهی رادمان (از زیرمجموعههای گروه مدیریت بازار و هلدینگ عظام) است. به همین بهانه به سراغ امیرحسین مرادی، از پرسنل این کارخانه رفتیم تا از داخل گود و از جزئیات و ظرایف کار برایمان بگوید.
هشتم مهر همزمان با 30 سپتامبر، روز جهانی ناشنوایان نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری این روز ارتقای فرهنگ ارتباط با ناشنوایان و آگاهی از مشکلات و دغدغههای آنهاست. به مناسبت روز جهانی ناشنوایان گفتوگویی مکتوب و کوتاه با امیررضا خسروی از پرسنل استامصنعت داشتیم. آقای خسروی با بیست درصد شنوایی، یکی از پرسنل سختکوش این کارخانه است و اعتقاد دارد ناشنوا و کمشنوا بودن ربطی به ناتوانی و محدودیت برای انجام کارها ندارد.
واقعیت این است که گاهی در شهرهای کوچک و دور از مرکز به سختی میشود کاری برای گذران زندگی و اداره خانواده پیدا کرد. به خاطر همین بعضی وقتها سرپرست خانواده مجبور میشود در پی یافتن شغلی به شهرهای بزرگتر مهاجرت کند و از خانواده دور شود یا رنج غربت و سفر را بر همه اعضای خانواده هموار کند. امروز پای صحبت مردی نشستیم که پیش از ساخت کارخانه در شهرشان، کلیبر مجبور به تحمل غربت بود و حالا در زادگاه خودش کار و زندگی میکند.
یک روز خوب معمولا از ابتدا خوب شروع میشود. از همان اول که بیدار میشویم، از اولین سلام و لبخند به خانواده تا احوالپرسی و سر تکان دادن برای همسایه و مغازهداری که در راه میبینیم. در مسیر ما کارمندها و کارگرها یکی از اولین کسانی که هر روز صبح میبینیم رانندهی سرویسمان است. رانندهای که میتواند لبخند بزند و ما با همان لبخند و احساس امنیتی که طی سالیان با تداوم حضورش به ما داده است روز بهتری را شروع کنیم.
سیب تقدیر زندگی بسیار چرخ میخورد و گاهی جایی میافتد که فکرش را نمیکردی. این بار برای یک روز در عظام به سراغ آقای مقصود ممیزاده رفتیم. کسی که سال ۹۶ برای داشتن شغل ثابت به سازهسیم کلیبر از زیرمجموعههای هلدینگ عظام آمد و علاوه بر شغل نیمهی گمشدهاش را هم همانجا پیدا کرد.
روال کار تا زمانی که درست باشد چنان ساعتوار و دقیق است که کسی متوجهش هم نمیشود. اما وقتی یکی از چرخدندههای این ساعت از حرکت باز بایستد تازه متوجه نظم دقیق آن و آسایشی که حاصل این نظم بود میشویم. مسئول خدمات و پشتبانی یک سیستم همان کسی است که مدام سلامت آن را چک میکند تا مبادا چرخی کند شود یا از حرکت بایستد. این بار به مناسبت سالروز افتتاح سازهپویش به سراغ آقای ابوالفضل آدینهلو رفتیم. مردی که بیش از بیست سال است در سازهپویش کار کرده و حالا مسئول خدمات و پشتیبانی این شرکت است.
وقتی سالهای زیادی از عمرت را برای انجام یک کار و تولید یک محصول بگذرانی و جوانی را در یک خط به چهل سالگی پیوند بزنی؛ انبوهی از تجربه و دانش به جای شور و حال جوانی یاریرسان تو برای ادامهی راه میشود. وقتی پای صحبت آقای باقری نشستیم، رد پختگی و رضایت و امید به آیندهی بهتر با تکیه بر تلاش در کلمات او جاری بود و ما را هم به ادامهی راهمان امیدوارتر کرد.
در برگهی خردادماه تقویم عظام دو مناسبت اختصاصی وجود دارد. یکی از این مناسبتها تاسیس شرکت پویانصنعتنهاد است. کارخانهای که به عنوان اولین و تنها کارخانهی تمام اتوماتیک تولید بلبرینگ در ایران شناخته میشود و این روزها وارد یازدهمین سال فعالیت خود شده است. همین موضوع بهانهی خوبی بود تا سراغ یکی از پرسنل این کارخانه برویم ودربارهی حالوهوای کار در آنجا با او صحبت کنیم. سعید عیدی یکی از پرسنل خط تولید است که با سِمت اپراتور خط پنج قسمت ماشینکاری مشغول کار است.
هر کدام از ما هر روز حداقل دو بار از کنار هر کیوسک نگهبانی رد میشویم، ولی کمتر پیش آمده که به جزئیات و سختیهای کار نگهبانها فکر کنیم. همین موضوع بهانهای شد تا این بار در تحریریهی رادیو عظام سراغ یکی از نگهبانهای مجموعهی عظام برویم. نگهبانی که به اطرافش هم بیتفاوت نیست و خارج از چارچوب وظیفه به کمک همکاران هم میآید. زاهد زارعی، 36 ساله، متولد سنقر و بزرگ شدهی کرمانشاه است. او از طریق معرفی یکی از نزدیکانش با مجموعهی عظام آشنا و مشغول همکاری شده است. شاید خیلی از اهالی عظام او را دیده باشند که مشغول کمک کردن به دوستانی است که بر اثر بیاحتیاطی ماشینشان در جوی آب گیر کرده است. با او دربارهی کارهای معمول نگهبانی در عظام و همین کارهای غیر معمول و دلسوزانه صحبت کردهایم.
به مناسبت روز جهانی کارگر اینبار سراغ یکی از کارگران زحمتکش و خوشذوق کارخانهی پایاذوب رفتیم. منصور رشیدی متولد 1353 در مینودشت اصفهان است و از سال 92 در پایاذوب روی چنگ صنعتی کار میکند. ایشان به نوعی همکار افتخاری ما در رادیو عظام هم به شمار میآیند و با بازخوردهای خوبی که از خواندن مطالب میدهند، به ما در به دست آوردن ذائقهی مخاطبان کمک میکنند.
اصغر رحمانی از کارگران کمحرف و ساکت افغانستانی است که در فضای سبز هلدینگ عظام مشغول به کار است. خیلی از کارمندان هلدینگ عظام روزهای زیادی او را با لباس سبز در حال آبیاری گلهای اتاقها یا محوطه دیدهاند. رسیدن بهار و سبز شدن درختان بهانهی خوبی بود تا سراغ او برویم و دربارهی کار و زندگی با هم گفتوگو کنیم.
گفتوگو با بهرام عزیزی، باغبان هلدینگ عظام
احمد دیالهآبادی، متولد اول فروردین ۱۳۴۳ است و هفت سال پیش، بعد از بازنشستگی به خانوادهی عظام پیوسته است. کار بعد از بازنشستگی را سخت نمیداند و به نظرش کار هم عبادت است و هم تفریح. میگوید آدم وقتی در خانه بنشیند حوصلهاش سر میرود و فرسوده میشود، بنابراین باید تا جایی که توان داری کار کنی. با او در یک روز سرد و برفی صحبت کردیم و خاطراتشان را شنیدیم.