https://www.radioezam.com/y25R/

نحوه‌ی صحیح انجام کارها برای جلوگیری از بیماری‌های شایع دست (سندروم کارپال)

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ | منبع: رادیو عظام
با تشکر از واحد HSE هلدینگ عظام

خیلی از کارمندان و کارگران با مشکل درد دست‌هایشان روبه‌رو هستند. مشکلی که ربطی به کار سنگین بدنی ندارد و خیلی وقت‌ها بر اثر نشستن پشت میز و استفاده‌ی دائم از کامپیوتر اتفاق می‌افتد. سندرم تونل کارپال (Carpal Tunnel Syndrome) یا نشانگان مجرای مچ دستی، شایع در ناحیه‌ی دست است که باعث درد، بی‌حسی و سوزن‌سوزن و مور مور در دست و بازو می‌شود. متخصصان می‌گویند سندرم تونل کارپال یک اختلال عصبی رایج است و زمانی رخ می‌دهد که عصب میانی که از ساعد به سمت کف دست می‌رود، در مچ دست تحت فشار قرار بگیرد. عوارض چنین مشکلی بین مورمور شدن یا تورم انگشتان یا بی‌حرکت شدن آن‌ها متغیر است. در ادامه راهکارهایی برای جلوگیری از بروز این مشکل معرفی می‌شود.

سندرم تونل کارپال
  • آرام باشید
در انجام خیلی از کارها بدون این‌که حواس‌تان باشد، نیروی بیشتری از آنچه نیاز دارید استفاده می‌کنید. به عنوان مثال، ممکن است موس را محکم نگه دارید یا با شدت به دکمه‌های صفحه کلید ضربه بزنید. در صورتی که کیبورد به آرامی هم کار می‌کند. بنابراین بین کارها مراقب باشید که به دست‌هایتان زیاد فشار نیاورید.
  • استراحت کنید
اگر برایتان مقدور است برای دقایقی کار را رها کنید. دستان خود را خم یا دراز کنید. استراحت 10 تا 15 دقیقه‌ای در هر ساعت ایده‌آل است. مخصوصا اگر از ابزارهایی استفاده می‌کنید که می‌لرزند یا نیروی زیادی به شما تحمیل می‌کنند.

سندرم تونل کارپال
  • حرکت کششی را فراموش نکنید
  1. مچ دست خود را به جلو خم کنید و ۵ ثانیه نگه دارید. سپس به آرامی مچ دست را به عقب خم کنید و ۵ ثانیه نگه دارید. ۲ ست ۱۵ تایی این تمرین را انجام دهید.
  2. به آرامی مچ را از یک سمت به سمت دیگر حرکت دهید و در هر جهت ۵ ثانیه نگه دارید. این حرکت را در دو ست ۱۵تایی تکرار کنید.
  3. پشت دست را در قسمت آسیب‌دیده با دست دیگر خود فشار دهید تا به خم شدن مچ دست خود کمک کند. ۱5 تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. در مرحله‌ی بعد، با فشار دادن انگشتان در جهت عقب، دست را به عقب بکشید. ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید.
  4. پشت دست را در قسمت آسیب‌دیده با دست دیگر خود فشار دهید تا به خم شدن مچ دست خود کمک کند. ۱5 تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. در مرحله‌ی بعد، با فشار دادن انگشتان در جهت عقب، دست را به عقب بکشید. ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید.
  5. در طول تمرین، بازو و آرنج را در سمت آسیب‌دیده‌ی خود صاف نگه دارید. ۳ ست این تمرین را انجام دهید.
  6. روی صندلی نشسته و دست‌ها را پشت سر دره م قفل کنید. به آرامی بدن خود را به سمت عقب قوس داده و به سقف نگاه کنید. این حرکت را ۱۰ نوبت تکرار کنید و در طول روز چندین نوبت انجام دهید.
  7. در حالی که نشسته یا ایستاده‌اید و بازو کنار بدن است، کتف‌های خود را به هم نزدیک کرده و فشار دهید و ۵ ثانیه نگه دارید. ۲ست ۱۵ تایی این کار را انجام دهید.
  8. یک قوطی کنسرو یا دسته‌ی چکش را در دست خود گرفته، در حالی که کف دست شما رو به پایین باشد. به آهستگی مچ دست را به سمت بالا خم کنید سپس به آهستگی مچ دست را به وضعیت قبلی برگردانید. این تمرین را برای دو نوبت ۱۵ تایی تکرار کنید. به تدریج وزنه‌ی انتخابی را سنگین‌تر کنید.
  9. یک توپ پلاستیکی نرم را به مدت ۵ ثانیه در مشت خود نگه داشته و فشار دهید. این حرکت را در ۲ ست ۱۵ تایی انجام دهید.

https://www.radioezam.com/y25R/
 
  • دست‌ها را عوض کنید
اگر کاری را همیشه با دست راست انجام می‌دهید، به صورت دوره‌ای آن را با دست چپ انجام دهید. یا تا جایی که می‌توانید وظایف خود را با هم ترکیب کنید و به عضلات‌تان استراحت بدهید.
  • مراقب حالت بدن خود باشید

وضعیت نامناسب بدن ممکن است باعث شود شانه های خود را به جلو بچرخانید. این یک واکنش زنجیره‌ای ایجاد می‌کند که عضلات گردن و شانه شما را کوتاه، اعصاب گردن را منقبض و مشکلات مچ دست را بدتر می‌کند.

سندرم تونل کارپال
  • گرم بمانید
وقتی سردتان است، درد و سفتی بدتر می‌شود. حتی دستکش‌های بدون انگشت نیز می‌توانند مفید باشند، زیرا دست‌ها و مچ‌های شما را گرم نگه می‌دارند.
  • حین کار با کامپیوتر، این موارد را رعایت کنید
موقعیت صفحه کلید خود را طوری تنظیم کنید که مجبور نباشید هنگام تایپ مچ دست خود را خم کنید. همچنین هنگام تایپ آرنج‌تان را نزدیک پهلو نگه دارید.

نحوه‌ی صحیح انجام کارها برای جلوگیری از بیماری‌های شایع دست (سندروم کارپال)
برچسب‌ها
تحریریه عظام