https://www.radioezam.com/A914/

چطور روابط‌مان را با همکاران‌مان مدیریت کنیم؟

تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۴۰۱ | منبع: رادیو عظام
همه‌ی ما بخش زیادی از روز را در محیط کار می‌گذرانیم. فضایی که معاش و تامین هزینه‌های زندگی‌مان به حضور در آن گره خورده و حتی اگر از آن رضایت نداشته باشیم، نمی‌توانیم به راحتی آن را ترک کنیم. اما رضایت از کار فقط به کارفرما، حقوق و مزایا و جایگاه شغلی بستگی ندارد. برخورد با همکاران‌مان و دوستی‌هایی که در محل کار می‌سازیم می‌تواند نقش بسیار مهمی در رضایت شغلی داشته باشد. اغراق نیست اگر بگوییم در طول روز همکاران‌مان را بیشتر از اعضای خانواده‌مان می‌بینم و تعامل سازنده با آن‌ها می‌تواند اشتیاق ما را برای سرکار رفتن و انجام کارها بیشتر کند. این‌جا چند نکته در ساخت یک رفاقت سالم در محیط کار را مرور کرده‌ایم؛ راهکارهای نه چندان عجیب و غریبی که شاید در زندگی روزمره و فشارهای کاری فراموش‌شان کنیم.

چطور روابط‌مان را با همکاران‌مان مدیریت کنیم؟

اصول اولیه ارتباط را رعایت کنید
انعطاف‌پذیر باشید. حضور افراد با سلایق، سبک زندگی و عقاید متفاوت را در کنار خودتان بپذیرید و با آن‌ها خوش رفتار باشید. با همه‌ی همکاران‌تان سلام و احوال‍پرسی کنید. اسم و فامیلی‌‌شان را در همان برخوردهای اول به خاطر بسپارید و با روی خوش و لبخند با آن‌ها روبه‌رو شوید. زبان بدن را فراموش نکنید و به نوع ایستادن یا نشستن و نگاه‌کردن‌تان به طرف مقابل دقت کنید. غذا و خوراکی را هم دست‌کم نگیرید. اگر دنبال بهانه‌ای هستید تا سر صحبت را باز کنید، می‌توانید با هم چای بخورید، زمان ناهار را با یکدیگر بگذرانید و از همین حرف‌های به ظاهر ساده درباره‌ی غذا شروع کنید. اگرچه که این کارها ساده و بدیهی به نظر می‌رسد اما در ساختن یک ارتباط دوستانه بسیار موثر است.

سوء‌تفاهم‌ها را مدیریت کنید
فضای کاری مستعد به وجود آمدن سوءتفاهم‌های زیادی است. بنابراین باید تلاش کنید تا با کمترین درگیری اختلافات را حل کنید. اگر خودتان با همکارتان دچار مشکل شده‌اید بدبینی را کنار بگذارید، به جای اینکه یک‌طرفه درباره‌ی او قضاوت کنید و درگیر شایعات شوید، مستقیما با همکارتان صحبت کنید. نکته‌ی مهم در هر نوع اختلاف‌نظری این است که مهارت گفت‌وگو کردن را بدانید و بتوانید بدون لکنت یا عصبانیت حرف‌هایتان را بزنید و البته گوش شنوا هم داشته باشید و صحبت‌های طرف مقابل را بشنوید. در همه‌ی بحث‌ها یادتان باشد که فردا و فرداهای بعد از آن هم مجبورید با همکارتان چشم در چشم شوید و با هم کار کنید. بنابراین طوری برخورد کنید که احترام خودتان و طرف مقابل حفظ شود.

چطور روابط‌مان را با همکاران‌مان مدیریت کنیم؟

عادت‌های ناپسند را ترک کنید
بعضی رفتارها شاید به نظر خودمان عادی باشد اما می‌تواند برای همکاران سختی و مزاحمت ایجاد کند. عادت‌هایی مثل همیشه دیر رسیدن سر کار، ژولیده و نامرتب بودن، با صدای بلند و به مدت طولانی تلفن صحبت کردن و مرتب نکردن میز و فضای کاری شخصی؛ عادات نامناسبی هستند که باید ترک شوند. غر زدن دائمی و اضطراب دادن به دیگران هم از کارهایی هستند که خیلی از ما ناخودآگاه انجام می‌دهیم و برای دیگران آزاردهنده است. علاوه بر همه‌ی این‌ها رفتارهای غیرحرفه‌ای مثل قهر کردن یا داد و فریاد هم باعث می‌شود تا تنش‌ها بیشتر شده و همکاران از شما فاصله بگیرند.

با توجه به محیط کار و همکاران‌تان رفتار کنید
در روابط‌تان با دیگران به سن و سال همکاران‌تان، جنسیت، سابقه‌ی کاری‌ و رتبه و شان آن‌ها در محیط کار دقت کنید. همچنین روحیات افراد با همدیگر متفاوت است و باید این هنر را داشته باشید تا متناسب با وضعیت هر فرد با او برخورد کنید. میزان شوخی‌ها یا میزان جدیت و مهربانی در محیط کار را با توجه به هر همکار باید مدیریت کنید. علاوه بر این‌ها هر محیط کاری قواعد و قوانین نانوشته‌ی خودش را دارد. مثلا شاید صدا زدن اسم کوچک همکاران در محیط کار قبلی کاری معمول و پسندیده بود ولی جدیت و خشک بودن محیط جدید اجازه‌ی چنین رفتاری را به شما ندهد. 

چطور روابط‌مان را با همکاران‌مان مدیریت کنیم؟

حد و مرز روابط را بشناسید
یکی از مهم‌ترین نکته‌ها در بهبود روابط کاری، میزان صمیمی شدن با دیگران است. دوستی‌های محل کار شاید کمی متفاوت‌تر از دیگر دوستی‌ها باشد. به خاطر همین باید سنجیده جلو بروید. اطلاعات زیادی از زندگی شخصی خودتان را در محل کار بازگو نکنید و در جزییات زندگی طرف مقابل هم وارد نشوید. صحبت درباره‌ی موضوعات چالش‌برانگیزی مثل مذهب و سیاست هم می‌تواند باعث کدروت و ناراحتی شود. تجربه نشان داده پرسیدن حقوق و مزایای دوستان تازه و بدگویی از همکاران دیگر هم نتایج خوبی نخواهد داشت.

به همکاران‌تان کمک کنید
کمک کردن در کارها یکی از بهترین روش‌ها برای نشان دادن حسن نیت شما به طرف مقابل است. گاهی وقت ها که درگیری‌های شخصی زندگی همکارتان زیاد می‌شود در حد توان به او کمک کنید. اما اگر رتبه‌ی شغلی و تخصص‌تان به شکلی نیست که بتوانید چنین لطفی به همکارتان کنید، در روابط انسانی حواس‌تان به او باشد. همین ‌که وقتی پشت میزش نیست برای او چای بردارید، اگر به خاطر مشکلی مرخصی بود حالش را بپرسید و اگر وسیله‌ی نقلیه دارید موقع رفتن تعارف کنید که او را برسانید نشان‌دهنده‌ی اهمیت او برای شماست. مهم‌تر از همه اینکه در موقعیت‌های چالش‌برانگیز شغلی اخلاق و روابط انسانی را فدای جاه‌طلبی و منافع شخصی نکنید. 

چطور روابط‌مان را با همکاران‌مان مدیریت کنیم؟

خارج از محیط کار همدیگر را ببینید
اگر دغدغه‌های زندگی شخصی‌تان اجازه می‌دهد برنامه‌هایی برای وقت‌های فراغت بچینید. رفت‌وآمد با همدیگر، خرید، کلاس ورزش و آشنا کردن بچه‌هایتان با یکدیگر از کارهایی است که می‌تواند از یک همکاری ساده یک دوستی عمیق بسازد. اما اگر فرصتی برای چنین برنامه‌هایی ندارید در شبکه‌های اجتماعی همکاران‌تان را پیدا کنید و با آن‌ها در ارتباط باشید. قوانین حضور در چنین فضایی را هم در نظر داشته باشید و با رعایت شرایط زندگی همکارتان و در زمان مناسب به او پیام بدهید یا زنگ بزنید.