https://www.radioezam.com/O8I7/

در ستایش اخلاق حرفه‌ای

تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۴۰۲ | منبع: رادیو عظام
در ستایش اخلاق حرفه‌ای

آقای علی کریمی
رییس حسابداری پویان‌صنعت‌نهاد

حسابداری یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر سازمان و شرکتی است. اغراق نیست اگر بگوییم حیات و پیشرفت یک مجموعه به کارکرد درست بخش حسابداری و محاسبات‌شان وابسته است. به بهانه‌ی 15 آذر و روز حسابدار با آقای علی کریمی رییس حسابداری پویان‌صنعت صحبت کردیم تا با چالش‌ها و سختی‌های این کار بیشتر آشنا شویم.

لطفا خودتان را برای خوانندگان رادیو عظام معرفی کنید.
من علی کریمی هستم. رییس حسابداری صنعتی شرکت پایاصنعت‌نهاد و پویان‌صنعت‌نهاد.


چند سال هست که در عظام مشغول به کار هستید؟
از سال 89 وارد سازه‌پویش شدم تا آخر سال 1400 در این شرکت بودم. سال 1401 به پویان‌صنعت آمدم.

تفاوت کار در سازه‌پویش با پویان‌صنعت در چیست؟
کلا ماهیت حسابداری یکی است. نمی‌توانیم بگوییم که این شرکت با آن شرکت فرق می‌کند. حسابداری سازه‌پویش یک ذره کامل‌تر بود چون هم بورسی و سهامی عام است و هم تولیدی و بازرگانی است. ولی این‌جا ما بورسی را نداریم و همان کارهایی که در سازه‌پویش انجام می‌شود این‌جا هم انجام می‌شود. با همان کیفیت و همان فشار کاری که در عظام هست.  

معمولا شما چند ساعت کار می‌کنید؟
به پیک کاری بستگی دارد. از آخرهای برج ده و اوایل یازده کار بودجه شروع می‌شود و کار واحد حسابداری  و مدیریت زیاد می‌شود، تا برج دوازده که انبارگردانی شروع می‌شود. از برج یک تا سه هم معمولا حسابرس می‌آید. پیک کاری حسابداری کل ایران این دوره است. ولی در هلدینگ ما گزارشات سه ماهه و شش ماهه و نه ماهه داریم. گاهی اوقات بین این‌ها هم گزارشاتی است. مجموعه‌های بین دوره‌ای داریم که سود و زیان رصد شود و اگر اشتباهی هست مشخص شود و به آخر سال نرسد. ولی معمولا نصف سال حجم کار زیاد است.

در عظام چقدر به حسابداری و حسابدارها اهمیت داده می‌شود؟
خدا را شکر در عظام به حسابداری خیلی اهمیت می‌دهند. و این به‌خاطر وجود آقای عبدی معاونت مالی هلدینگ است. چون خودشان خیلی روی این قضیه حساس هستند. کل تیم حسابداری و هلدینگ که زیرمجموعه‌ی ایشان می‌شوند، به تبع ایشان کارهایشان را مرتب و منظم و بدون ایراد انجام می‌دهند. چون از طریق هلدینگ پایش می‌شود. اگر یک آدم معمولی به عظام بیاید و بخواهد الکی کار کند و فقط روز را شب بکند، نمی‌تواند. چون از طریق هلدینگ رصد می‌شود. و در حقیقت جایی در عظام ندارد.

تا حالا شده در کار حسابداری خطایی انجام بدهید؟
خطا که هیچوقت عمدی نیست. کسی که نمی‌گوید دوست دارم یک کاری را اشتباهی انجام بدهم. و کار بدون اشتباه هم کلا وجود ندارد. اگر کار حسابداری بی‌نقص بود و بر این ادعا بودند که کار ما بی‌نقص است، هیچ موقع حسابرس و حسابدار مالیاتی نبود. خطای انسانی در همه‌ی کارها هست. ولی خدا را شکر در حسابداری شرکت عظام ندیدم حسابداری بخواهد واقعا اشتباه کند که شرکت متضرر شود.

اگر یک وقت یک خطایی اتفاق افتاد، چه‌کار می‌کنید؟
ما روزانه سندهای حسابداری را کنترل می‌کنیم. من و همکارم که سرپرست حسابداری است، روزانه سندها را کنترل می‌کنیم. ما وظیفه داریم که اشتباه همکارانمان را پیدا کنیم. خب آدم است و ممکن است یک صفر را اضافه بزند و این‌ها قابل حل است و عددهای درشتی نمی‌شوند. ریزه‌کاری است و در حدی نیست که بخواهی با کارشناس حسابداری برخورد بکنی. به او گوشزد می‌شود و شاید امتیاز منفی در عملکردش باشد. ولی برخورد جدی نمی‌کنیم. مگر این‌که بخواهد یک اشتباهی را از سر عمد انجام بدهد. خدا را شکر چنین چیزی در عظام ندیدم.

کار شما چه چالش‌هایی دارد؟
کار مالی همیشه همراه با استرس است. مثلا وقتی باید شماره حساب به بانک داده شود، اگر اشتباهی در شماره باشد، پول برای کس دیگری واریز می‌شود. بعضی مواقع باید خیلی با عجله‌ یک کار انجام شود. گزارشاتی هست که زمان می‌دهند و باید زود انجام شود. بعضی وقت‌ها مجبوری چند شب تا ساعت 10 یا 12 شب کار کنی. من در عظام به این چیزها عادت دارم. این‌که صبح بیایم و 10 شب به خانه برگردم، خیلی برایم غیرعادی نیست. خانواده هم با این موضوع کنار آمده. 

شما با چند همکار در بخش حسابداری کار می‌کنید؟
پویان‌صنعت و پایا‌صنعت با هم پنج تا حسابدار دارند، یعنی کارشناس حسابداری هستند، من هم که رییس هستم. آقای عباسی سرپرست است و آقای سالاری هم مدیر مالی است.

به‌طور دقیق کار رییس حسابداری چیست؟
رییس حسابداری وظایف اجرایی ندارد، بیشتر در مدیریت کمک می‌کند تا اجرا. ولی سوالات بچه‌ها و آموزش و ارنج کردن بچه‌ها را انجام می‌دهد. بعضی اوقات کارشناسان برای پیشرفت دوست دارند که جایشان عوض شود. می‌گوید امسال خرید داخلی کار کردم و سال بعد می‌خواهم خرید خارجی کار کنم. یا یکی می‌گوید می‌خواهم چیز دیگری یاد بگیرم. این وظیفه‌ی من است و با مدیر مالی صحبت می‌کنیم و جای این‌ها را بر اساس توانایی‌های شخص عوض می‌کنیم. هم این‌که از کار خسته نشود و هم این‌که سال آینده نیروی پخته‌تری برای ما شود. جلساتی را که مدیرمالی وقت ندارد، رییس حسابداری می‌رود یا سر و کله زدن با واحدهای دیگر با من است. از این چالش‌ها در شرکت هست. جلساتی که در حد ریاست و مدیریت کوچک هستند را هم من می‌روم.

تفاوت کار مدیر مالی و رییس حسابداری چیست؟
مدیریت تصمیم کلان می‌گیرد. در سود و زیان پروژه‌های انجام شده با هم بحث می‌کنیم ولی در نهایت تصمیم‌گیرنده‌ی اقتصادی شرکت مدیر مالی است. ولی کار حسابداری و این‌ها را رییس حسابداری انجام می‌دهد.

چقدر به کارتان علاقه دارید؟
خیلی. خانمم همیشه می‌گوید تو کارت را بیشتر از زندگی‌ات دوست داری. (با خنده).

اگر کار حسابداری با درآمدی بسیار بالاتر از این‌جا به شما پیشنهاد بشود، می‌روید؟
من به‌خاطر درآمد دیگر جابه‌جا نمی‌شوم. من 14 سال است که در عظام هستم و هیچوقت به‌خاطر حقوق از این‌جا جابه‌جا نمی‌شوم. مگر این‌که اتفاق خیلی خاصی در عظام بیفتد که بخواهم بروم. و الا فکر نمی‌کنم به‌خاطر پول جای دیگری بروم.

چرا ترجیح می‌دهید در عظام باشید تا جای دیگری؟
جایگاهی که این چند ساله در عظام به آن رسیدم را دوست دارم. دوستانم جاهای دیگری هستند و خیلی پیشنهاد می‌دهند که من بروم و می‌گویند خیلی هم پیشرفت می‌کنی ولی جایگاهم در عظام و دوستانی که دارم را به جاهای دیگر ترجیح می‌دهم. به همکاران می‌گویم صبح پا نمی‌شوم بگویم ای بابا دارم به پویان‌صنعت می‌روم، بلکه می‌گویم به‌به صبح با دل خوش و سرحال دارم به پویان‌صنعت می‌روم. همکارانم هم همینطور هستند و خدا را شکر همگی با هم خوب هستیم.

بهترین اتفاق و خاطره‌ای که در عظام چه بوده؟
بهترین اتفاق بر می‌گردد به سال 92 که با خانمم در عظام آشنا شدم و ازدواج کردیم.

در پایان در مورد روز حسابداری و اهمیتش برای ما بگویید.
از نظر ما حسابدارها، همه‌ی واحدها مهم هستند. ولی اهمیت حسابداری در این است که اگر حسابدار درست کار نکند و سود و زیان را درست نشان ندهد در آخر سال می‌بینند که در طی سال سود ده بوده و در پایان سال زیان ده بوده و شرکت باید جمع شود و برود. اصل اخلاق حسابداری است که این را از بقیه شغل‌ها متمایز می‌کند. چون باید واقعیت را نشان بدهد، یک‌جورهایی امانتدار است. مال سهامدار دستش است. و این‌ها کار را با سایر واحدها متفاوت می‌کند. 
در نهایت اگر هر حسابداری بخواهد در شغلش پیشرفت کند باید اخلاق حرفه‌ای داشته باشد. اخلاق در هر شغلی خوب است ولی در حسابداری علاوه بر اخلاق نیکو، اخلاق حرفه‌ای یک ابزار موثر است. اخلاق حرفه‌ای در حسابداری یعنی انجام درست کارهای محوله به دور از خیانت در امانت.

برچسب‌ها
پویان صنعت نهاد