https://www.radioezam.com/jKpr/

همه‌ی کارکنان فیاکو می‌توانند مدیران آینده باشند

تاریخ انتشار: ۰۸ شهریور ۱۴۰۲ | منبع: رادیو عظام
همه‌ی کارکنان فیاکو می‌توانند مدیران آینده باشند
سید هاشم موسوی
مدیرعامل فیاکو

کارخانه‌ی فیاکو (توسعه فناور یدک) یکی از زیرمجموعه‌های هلدینگ عظام است و در هشتم شهریور 93 با هدف تولید و اشتغال‌زایی در خرمشهر تاسیس شد. فعالیت‌های عمده‌ی این شرکت تولید قطعات و اجزای پلوس اتومبیل‌سواری، جعبه فرمان و متعلقات آن و برخی قطعات موتور است. فیاکو در زمینه‌ی تولید و بسته‌بندی و توزیع انواع قطعات یدکی اتومبیل‌های باکیفیت و بادوام فعالیت دارد. آقای هاشم موسوی از سال 93 و شروع به کار این شرکت همراه آن بوده است و از زیر و بم اتفاقات آن آگاه است. به مناسبت 8 شهریور سالروز تاسیس این شرکت گپ و گفتی صمیمانه با ایشان داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

لطفا خودتان را معرفی کنید و کمی درباره‌ی سوابق کاری‌تان توضیح بدهید.

سید هاشم موسوی هستم، فوق‌لیسانس مهندسی مکانیک و مدیرعامل فیاکو. ۴۷ سال دارم. من از بدو تاسیس فیاکو در سال ۹۳ وارد عظام شدم و از آن موقع تا حالا در فیاکو کار می‌کنم. ۹ سال قبل از این هم در شرکت‌های زیرمجموعه‌ی سایپا کار می‌کردم و تقریبا از سالی که فارغ التحصیل شدم مشغول کار شدم. نزدیک ۲۵سال سابقه‌ی کار دارم که همه در حوزه‌ی خودرو و قطعات خودرو بوده است.

شما اهل جنوب هستید یا به خاطر فیاکو رفتید خوزستان؟

نه من خودم اصالتا اهل آبادان هستم و این‌جا هم ساکنم. بالاخره این‌جا چون نزدیک محل زندگی خودم هست علاقه‌ی زیادی به آن دارم. دوست داشتم همین جا کار کنم که الحمدالله هم میسر شد و این‌جا هستم.

پس به گرمای خرمشهر عادت دارید؟

بالاخره با گرمای این‌جا می‌سازیم.

لطفا در مورد دلایل تاسیس فیاکو کمی توضیح بدهید.

سال ۹۳ گروه قطعات عظام تصمیم گرفت برای شفاف‌سازی بحث واردات قطعات، شرکتی مستقل از عظام این کار را انجام دهد. به همین جهت طرحی را مصوب کردند که در یکی از مناطق آزاد تجاری ایران شرکتی تاسیس شود. هیئتی تشکیل شد و تمام مناطق آزاد ایران را به لحاظ این‌که چه پتانسیل‌ها و امکاناتی دارد بررسی شدند. آن هیئت پیشنهاد دادند اگر قرار است این شرکت تاسیس شود در خرمشهر و در منطقه‌ی آزاد اروند تاسیس شود. همین باعث شد که شهریور ماه سال ۹۳ شرکت فیاکو که در آن موقع به نام شرکت فرهنگ یدک اروند بود، در منطقه آزاد تاسیس شود. من از ۲۰ شهریور به این‌جا آمدم و مستقر شدم. ملکی که الان در اختیار فیاکو است قبلا متعلق به یک نفر دیگر و یک شرکت ورشکسته بود. این ملک را خریدیم و کار را شروع کردیم. شهریور سال ۹۳ زمین این‌جا ۱۰۰۰۰متر مربع بود، یک مربع ۱۰۰در۱۰۰ که دو سوله‌ی دوقلو داشت و ۱۵۰۰ مترمربع مساحت آن‌ها بود. ولی کل سوله مورد بهره‌برداری قرار نگرفت و نصف سوله آماده‌ی بهره‌برداری بود. یک ساختمان اداری ۲۲۰ متری هم داشت که به خاطر این‌که سال‌ها به آن نرسیده بودند در حال از بین رفتن بود. ما چنین فضایی را از نفر قبلی تحویل گرفتیم. شرکت بدهکار بانک بود، عظام قبول کرد که بدهی بانکی این شرکت را بپردازد و یک مقداری هم به صاحب آن شرکت پرداخت کند. ایشان کنار رفت و این ملک در اختیار ما قرار ‌گرفت و بالاخره در سال‌های ۹۴ و 95 تمام بدهی‌ها به بانک را پرداخت کردیم و توانستیم سند مالکیت تک‌برگ به اسم شرکت بگیریم و این شد جزو اموال فیاکو. سال ۹۳ ما با ۲۵ نفر کار را شروع کردیم. سال به سال به خاطر افزایش فروش، تولید و کیفیت کارمان، نفرات‌مان افزایش پیدا کرد و در حال حاضر در سال ۱۴۰۲ ما ۶۴ نفر هستیم. علاوه بر این در دفتر آرژانتین تهران هم ۸ نفر از پرسنل شرکت فیاکو مشغول به کار هستند. از این ۶۴ نفر مستقر در خرمشهر ۱۰ نفر خانم و ۵۴ نفر آقا هستند. از این ۶۴ نفر ۱۰ نفر توان‌یاب‌اند که یک نفر خانم و ۹ نفر دیگر آقا هستند.

در مورد تولیدات شرکت بفرمایید.

ظرفیت اسمی این‌جا تولید و توزیع ۱۵۰۰۰۰۰ قطعه در سال است، که ما در این سال‌ها واترپمپ را هم به سبد تولیدمان اضافه کردیم. ما واترپمپ را به شکل قطعات منفصله از شرکت‌های تولیدکننده‌ی ایرانی می‌خریم. مثلا این‌جا پوسته‌ی خام را از شرکت تاراذوب می‌خریم و تراشکاری‌ می‌کنیم، کارهای سی‌ان‌سی آن این‌جا انجام می‌شود و بعد در قسمت خط مونتاژ می‌‎شود. پس از آن هم بسته‌بندی می‌شود. ما پارسال چند هزار قطعه از دو محصول عمده تولید کردیم که همان واترپمپ پراید و پژو بود. امسال با استفاده از تمام توان و زمانی که در اختیار داشتیم ظرفیت را افزایش دادیم و در اواخر مرداد ماه به اندازه‌ی کل سال قبل تولید کردیم و ان‌شاءالله امسال برنامه داریم که ۱۵۰هزار واترپمپ پراید و پژو تولید کنیم.

برای توسعه‌ی فیاکو چه برنامه‌ای دارید؟

ما از سال قبل یک زمین ۵ هزار متر مربعی کنار زمین فعلی‌مان خریداری کردیم و تقریبا از آذر ماه سال قبل شروع به ساختن کردیم و در حال ساخت یک سوله‌ای ۱۵۰۰متری هستیم. یک ساختمان اداری ۷۶۰ متری به عنوان سایت شماره‌ی ۲ فیاکو شناخته می‌شود و ان‌شاءالله برنامه‌مان این است که در مهر ماه که حاج‌آقا تشریف می‌آورند این ساختمان هم تمام شده باشد.  این برنامه‌ی توسعه‌ای است که ما برای فیاکو داریم.

شما زیرمجموعه‌ی گروه مدیریت بازار هستید، کمی درباره‌ی ارتباط فیاکو و مجموعه‌ی مدیریت بازار توضیح می‌دهید.

تقریبا فیاکو کارهای تمام قطعاتی را که از خارج کشور وارد می‌شود، انجام می‌دهد. بالاخره ما در منطقه‌ی آزاد هستیم و تمام قطعات وارداتی عظام از بندر خرمشهر و از طریق فیاکو به این‌جا آورده می‌شود و اگر مثلا پولوس وارد شده باشد و نیاز به تنظیم و تغییری داشته باشد این‌جا انجام می‌شود یا بعد از بسته‌بندی ما کار تولید و توزیع آن را انجام می‌دهیم. یعنی قطعاتی را که مدیریت بازار به نماینده‌ها می‌فروشد با کمک پست و باربری و تیپاکس به صورت مستقیم از خرمشهر برای نماینده‌هایمان ارسال می‌کنیم.

در ورود قطعات به منطقه‌ی آزاد مشکلی وجود ندارد؟

ما به لحاظ قانون در منطقه‌ی آزاد هستیم و تمام حقوق و عوارض گمرکی‌ قطعات وارداتی را پرداخت می‌کنیم. کالاها به صورت ۱۰۰درصد ترخیص می‌شوند. بعد از این‌که ترخیص قطعی شد و به این‌جا آمد، تقریبا هفته‌ای یک بار به منطقه‌ی آزاد گزارش تولید می‌دهیم که در هفته‌ای که گذشت چه مواردی را تولید و بسته‌بندی کرده‌ایم و بر اساس تولید و بسته‌بندی مجوز خروج می‌گیریم. ما برای هر ماشین پست یا باربری که بخواهد برای نماینده ارسال هم از گمرک منطقه‌ی آزاد، هم گمرک ایران که این‌جا حاضر و مستقر است مجوز می‌گیریم که ماشین ما بدون هیچ مشکلی از آن‌جا خارج شود و به دست مشتری برسد. این‌ها کارهایی است که به صورت روتین انجام می‌شود. حالا در این فرایند گاهی اوقات ناهماهنگی‌ها و مشکلاتی به وجود می‌آید که سعی کردیم با تعاملی که با گمرک منطقه‌ی آزاد و ایران داشتیم این‌ها را حل کنیم. ولی خب بالاخره گاهی با تعویض نفرات و آمدن قوانین جدید و اقداماتی که گاهی ممکن است دولت در زمان خاصی اعمال کند، مشکلاتی به وجود می‌آید. ما سعی می‌کنیم این‌ها را هم حل کنیم و بتوانیم قطعات را بدون مشکل به نماینده برسانیم.

غیر از این مورد با چه چالش‌های دیگری روبه‌رو هستید؟

این‌جا طبق قانون حاکمیت با منطقه‌ی آزاد اروند است. یعنی تمام ادارات دولتی مستقر در منطقه‌ی آزاد باید تابع سازمان منطقه‌ی آزاد اروند باشند ولی عملا به خاطر ضعف مدیریت منطقه‌ی آزاد و این‌که این‌ها مشکلاتی با استانداری و دولت دارند، نتوانستند تمام حاکمیت خودشان را اعمال کنند. به خاطر همین ما این‌جا با چند دستگی مواجهیم، مثلا سازمان صمت این‌جا اداره کلی دارد که ما بعضی از کارهایمان را باید با آن‌ها هماهنگ کنیم. به موازات آن نیز باید با منطقه‌ی آزاد و اهواز هماهنگ کنیم. این‌ها باعث می‌شود یک سری از کارهای ما زمانبر شود. یعنی مثلا برای ثبت یک سفارش باید اول خودم به خرمشهر بروم و از اداره صمت خرمشهر مجوز بگیرم، بعد آن را به تایید منطقه آزاد برسانم، بعد به اهواز رفته و در اداره ثبت اهواز آن را ثبت ‌کنم. این باعث می‌شود که ما بین ادارات دولتی تردد زیادی داشته باشیم. گاهی می‌بینید یک نفر نیست یا مثلا جلسه تشکیل می‌دهند تا تائید کنند. اگر اشکالی باشد، دوباره ما را برمی‌گردانند. شده ما برای ثبت یک سفارش ساده یا برای یک ترخیص حتی تا ۲۰ روز وقتمان گرفته شود. چالش‌های این چنینی داریم که به خاطر ضعف حاکمیتی منطقه به وجود می‌آید. اگر سازمان منطقه آزاد می‌توانست حاکمیت خود را کامل اجرا کند، ما آن‌قدر رفت و آمد به ادارات دولتی نداشتیم.

فیاکو در بحث مسئولیت‌های اجتماعی چه کارهایی انجام داده؟

فیاکو به اشتغال‌زایی منطقه کمک کرده. با توجه نظر کلی عظام و خود حاج‌آقا ایروانی که نظر لطف خاصی به این‌جا دارند، همیشه از ما خواسته‌اند که کار را توسعه دهیم و بتوانیم نفرات بیشتری استخدام کنیم. همچنین در بخش مسئولیت‌های اجتماعی در خرمشهر یک مدرسه‌ از طرف عظام ساخته و تحویل سازمان نوسازی مدارس شد. الان یک مدرسه دیگر در آبادان در حال ساخت است که ان‌شاءالله تا مهر ماه امسال آماده و تحویل سازمان نوسازی مدارس می‌شود. سعی کرده‌ایم تا جایی که می‌شود به افراد بی‌بضاعت و کم‌بضاعت منطقه کمک کنیم. تمام کسانی هم که این‌جا استخدام شدند کسانی هستند که واقعا نیاز به کار داشته و سرپرست خانواده بوده‌اند. ما این افراد را این‌جا استخدام کرده‌ایم و به هر شکلی به آن‌ها کمک می‌کنیم. به نظر من این از مهم‌ترین کارهایی است که در این سال‌ها انجام شده.

آینده‌ی فیاکو را چطور می‌بینید.

من چشم‌انداز خیلی خوبی می‌بینم. به امید خدا ۲۵۰۰ متر سوله‌ در مهر ماه افتتاح می‌شود. در برنامه‌ی ما هست که با کمک مدیران هلدینگ خط تسمه و خط شمع را آورده و دو تولید عمده این‌جا اضافه شود که هم بتوانیم یک اشتغال پایدار به وجود آورده و هم نفرات بیشتری را جذب کنیم. یعنی همان چیزی که حاج‌آقا مدنظرشان هست تا تعداد نفرات فیاکو به ۱۰۰نفر برسد. ان‌شاءالله به مرور زمان این اتفاق می‌افتد.

این مصاحبه به‌ بهانه‌ی سالروز تاسیس فیاکو انجام شده، لطفا در پایان مصاحبه درباره‌ی علاقه‌تان به فیاکو و این روز برایمان بگویید.

خود من اهل همین‌جا هستم و همه‌ی کارکنان هم بچه‌های همین آبادان و خرمشهر هستند. یکی از مهم‌ترین انگیزه‌های من در این سال‌ها همین است که بچه‌ها پرورش پیدا کردند. الان خیلی از بچه‌های ما، چه در انبار چه در تولید، چه در سی‌ان‌سی و ماشین‌کاری همه خدا را شکر پیشرفت کردند. هر کسی برای خودش کسی شده و در زمینه‌ی خودش متخصص است. این‌ها چیز‌هایی است که من فکر می‌کنم برای فیاکو ماندگار خواهد بود. بعد‌ها که فیاکو توسعه پیدا می‌کند، همه‌ی این‌ نیروها می‌توانند مدیران آینده‌ی فیاکو باشند. ان‌شاءالله سال‌های سال این شرکت وجود داشته باشد، کار کند و ما همین‌جور روزبه‌روز پیشرفت آن را ببینیم. بزرگ‌ترین شادی و خوشحالی من همین است.
برچسب‌ها
فیاکو