https://www.radioezam.com/QpD3/
حاصل یک کار تیمی
تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۴۰۲ | منبع: رادیو عظام
علیرضا حسینی
مدیر زیرساخت و پشتیبانی شرکت سرمایه گذاری عظام
۲۲ تیرماه، زادروز محمدبنموسی خوارزمی، دانشمند ایرانی به عنوان روز فناوری اطلاعات انتخاب شده است. اتفاقی که این روزها فراتر از یک مناسبت تقویمی است و رد پای آن را میتوان در تمام بخشهای زندگی دید. به بهانهی این روز با علیرضا حسینی مدیر آیتی هلدینگ که حدود 24 سال است در مجموعه عظام مشغول به کار است صحبت کردهایم.
لطفا خودتان را برایمان معرفی کنید؟
علیرضا حسینی هستم. متولد سال ۱۳۵۴ و از اسفند ۷۹ در مجموعهی عظام مشغول به کار هستم. در آن سالها عظام به این شکل نبود. من به شرکت پایانهال در خیابان آفریقا رفتم. شرکت پایانهال آن موقع در حقیقت کار فروش محصولات را مجزا انجام میداد . دفاتر شرکتها هم در آن ساختمان بود . سه چهار سال به این شکل همکاری میکردم. بعد از یک وقفه کوتاه به گروه در ساختمان آرژانتین رفتم از اواخر سال 92 با رشد فعالیت هلدینگ عظام به شرکت سرمایه گذاری عظام منتقل شدم.
تحصیلاتتان به کارتان مرتبط است؟
من مهندسی مکانیک در دانشکدهی فنی دانشگاه تهران خواندم. ولی از سال اول دانشگاه درگیر یک سری پروژههای دانشجویی برنامهنویسی شدم و در یک شرکت به صورت نیمهوقت در کنار درس خواندن کار میکردم. آنجا خیلی برای من تجربهی جالبی بود. برنامهنویسی، دنیای کامپیوتر و شبکه. در حین درس مشغول کار در این حوزه بودم. در زمان تحصیلم دو سال هم در کیش نیمهوقت کار کردم. به نوعی آمدن من به مجموعهی عظام به واسطهی آشنایی با مدیران منطقه آزاد کیش بود.
واحد آیتی چه کاری انجام میدهد؟
واحد آیتی کمی بزرگتر از این کارهایی است که ما انجام میدهیم. اگر مشخصتر بخواهیم صحبت کنیم کارمان پشتیبانی و زیرساخت است. شبکه و سرویسهایی که روی این بستر ارائه میشود شامل اینترنت و تمام سرویسهایی که پرسنل روی این بستر شبکه داخلی ارتباطات با سایر مراکز و دفاتری که داریم چه در هلدینگ و دفاتر تهران و چه درکیش یا کاشان استفاده میکنند. پشتیبانی از تجهیزات و دستگاهی که در این شبکه در حال بهرهبرداری است هم با ماست. یک سری را کاربرها در جریان هستند چون سیستمهای خودشان، پرینترها و... هست، یک سری هم پشتصحنه است مثل سرورها، ارتباطات، تجهیزات و سوییچها و... . این میشود بحث زیرساخت ما. درحقیقت زیرساخت مثل ریلی است که قطار روی آن حرکت میکند. باید زیرساخت فراهم شود تا این سرویسها و کاربریهایی که دوستان دارند روی آن بتواند راه برود.
استقرار و پشتیبانی سرویس های پایه شبکه وبرخی نرم افزارها هم بعهده ماست .در بحث نرم افزار، استقرار و پشتیبانی سیستمهای MIS مانند اتوماسیون پارک آبی و هتل عامریها را تیم جداگانه ای به مدیریت آقای مهندس مزراقچی انجام میدهند.
در مجموعهی شما چند نفر کار میکنند؟
ما در حال حاضر یک تیم هفت نفره هستیم.
هرکدام از بچهها چه کاری انجام میدهند؟
هر کدام از بچهها راهبر حوزهای هستند ولی تلاش بر این شده که همهی بچهها در نبود راهبر اصلی اگر مشکلی پیش میآید بتوانند قضیه را رفع و رجوع کنند. ما علیرغم این که یک واحد هستیم و زیرمجموعهی عظامیم، خودمان سعی کردیم چارت و تشکیلات مستقلی هم داشته باشیم. مثلا ما یک مالی کوچک به خاطر سرعت و تسریع در خریدها تشکیل دادیم. چون با توجه به نیازهای مجموعه، گاهی لازم است که فوری چیزی خرید شود یا راهاندازی و ارسال شود. برای این که عقب نیفتیم تنخواه داریم و به خاطر یک سری فرایندهای داخلی خریدها را خودمان انجام میدهیم. در واحد ما آقای نور مسئولیت تدارک واداری را دارند. خانم پورنجف راهبر سرویس های پایه و نرم افزار آقای اصغری راهبر زیرساخت وای فای و نظارت تصویری،خانم فلاح راهبر مستندسازی و مسئول آموزش و آقای نظری راهبر زیرساخت کابلی و سوئیچینگ هستند. به نوعی میشود گفت ما یک شرکت کوچکی در این واحد داریم. تقسیمبندی کردیم که بچهها در حوزههای مختلف رشد کنند و مسئولیت مشخص شود که آن حوزه به عهدهی چه کسی است و راهبرش کیست. ما یک تیم هستیم که هر کدام از بچهها یک قسمت قضیه روی دوششان است. اگر این قطار پیش میرود به خاطر مسئولیت و راهبری آنها است. اگر هر کدام نباشند یک جای کار میلنگد.در عین حال هم به موضوع رشد و جانشین پروری توجه داریم.
با این وضعیت اینترنت چه کار میکنید؟
یک سری از مشکلاتی که همهی ما الان درگیر هستیم منشا داخل سازمانی ندارد. بسیاری از مشکلات کاربری اینترنت تابع در کل کشور است. ولی خوب ما تمام تلاشمان را میکنیم با توجه به نیازهای همکاران و علیرغم این که بعضی از این بسترها و پلتفرمها که هر روز استفاده میکنیم فیلتر یا مسدود شده، بتوانیم راهکاری را همیشه داشته باشیم که نیاز سازمان رفع شود. با این حال گاهی اختلال را داریم. اصولا بحث اینترنت مشکلی سراسری است.
از چالشهای دیگری که داشتید برایمان بگویید؟
چند بحث هست. یک سری تجهیزات و قطعاتی که ما نیاز داریم برای سرویسها که به خاطر شرایط تحریم وارد نمیشود یا خیلی تجهیزات مد نظرمان را نمیتوانیم در بازار پیدا کنیم. نکتهی دیگر اینکه بعضی تجهیزات که نمونهی مشابه و تقلبی آن در بازار زیاد است و نمیتوان با اطمینان به سراغش رفت و همیشه شک داریم واقعا این جنس اصل است یا نه. ولی اصلی ترین بحث نیروی انسانی است. با توجه به این که نسل جدید مقداری سمت و سوی تصمیمگیریهایشان در خصوص اشتغال با نیازهای ما متفاوت است خیلی سخت میتوانیم نیرویی که ماندگار باشد در مجموعه یا هر جای دیگر (این چالش سراسری است) جذب کنیم. در این ۲۱ سالی که هستم شاید بتوانم بیاغراق بگویم بالای ۲۵ همکار در تیم خود عوض کردهام. خیلی از آنها از کشور رفتند، خیلیها هم رشد کردند و خودشان بیزینس زدهاند یا سرپرست و ادمین و مدیر آیتی جای دیگر شدهاند. معضل اصلی جامعه آیتی ایران سیل مهاجرت و جذب نیروی انسانی کارآمد و ماندگار است.
حوزه کاری شما شامل کدام مجموعه هاست؟
ما در شرکت سرمایهگذاری ساختمانی عظام و هلدینگ گردشگری هستیم، شامل تهران (هلدینگ عظام و دفاترتهران و عمارت مسعودیه) ، سرای عامریهای در کاشان و پارک آبی اوشن در کیش.
مسافت دوری راه با کاشان و کیش مشکلی برای شما ایجاد نمیکند؟
در همه مراکز دوستان ما هستند، هم بدنه مدیریتی و هم کارشناسی. ما پروتکلهای همکاری را باایشان داریم و اگر لازم شود و مسئلهای پیش بیاید خود من و یا دوستان در رفت و آمد هستیم. این موضوع سالی چند بار اتفاق میافتد.
یعنی در کیش و کاشان خودشان تیم جدا دارند؟
بیزینس کیش روی ریلهای آیتی میچرخد و یکی از جذابترین کاربریهای آیتی را در مجموعه شرکتهای عظام چه گروه و چه سرمایهگذاری دارد. لازم است یک تیم پای کار و فنی و قوی داشته باشیم که هم در سانس خانمها و هم آقایان جوابگوی قضیه باشند. ما در این جا به نوعی نظارت هلدینگی داریم وگرنه دوستان در کیش و کاشان شرح وظایفشان مشخص است و به تبع کارهایی که انجام میدهند گزارشات را ارائه میدهندو ما هم دسترسی و ووظایف نظارتی های خودمان راداریم .اگر هم جایی لازم باشد به درخواستشان ما وارد میشویم.
غیر از این کارها پروژههای دیگر هم میگیرید؟ مثلا دارالفنون عظام چه ماجرایی داشت؟
موردی خیلی پیش آمده. به واسطهی رابطهی دوستی که با بچههای رادیو عظام و مدیرانشان داریم و از شروع کار در کنار هم بودیم و به خاطر همسایهی دیوار به دیوار بودن در محل کار، بیشتر از احوالشان با خبر هستیم. بحث دارالفنون هم یکی از آن پروژهها است که به نظر من آیندهی خیلی خوبی دارد. در این قضیه اتفاقاتی که در بستر آیتی قرار است بیفتد به عهدهی ما است. کلید آن خورده و خانم پورنجف در آن حوزه مستقیما درگیر هستند. مسئولیت اصلی آن با ایشان است. دارالفنون بستر آموزش آنلاین است و وبسایتی که قرار است در آن آموزش آنلاین داده شود، روز به روز تکمیل میشود. ترم اول مواردی که مد نظرمان است همه پیادهسازی نشده ولی از ترمهای بعد آن چیزی که باید اتفاق میافتد. قرار است بستری ساده، سریع و سهلالوصول برای کاربرانش که فرزندان پرسنل هستند باشد. با توجه به این که عموما بعد از کرونا با این محیطهای آموزشی آنلاین آشنایی دارند مشابه همان میخواهیم راهاندازی کنیم و در اختیار دوستان قرار دهیم. وبسایت هم مثل وبسایتهای دیگر رادیو عظام آن هم یک مسئولیت دیگر است که به عهده ما است.
جدا از دارالفنون پروژهی دیگری هم دارید؟
بسته به موضوع ممکن است خود حاج آقا دستور بدهند پروژهای اجرا شود یا سرویسی داخل مجموعه بیاید. به عنوان مثال بعضی پروژههای خرد مثل فرمهای الکترونیکی که در مجموعه استفاده میشود. به دستور حاج آقا مصطفی ایروانی برای صرفهجویی در مصرف کاغذ فرمها را در بستر الکترونیکی بردیم و استارت آن را با چند فرم پرکاربردی که در مجموعهی شرکت طرح و توسعه است زدهایم و این قضیه پیش میرود. باز چیزی که دوست دارم بگویم ما به تبع کار خودمان نیاز به سرویسی داشتیم که بچهها بتوانند درخواستهای کاربران را رویت کنند و بر اساس آن درخواستها کارشان را انجام دهند، ثبت کنند تا قابل گزارشگیری باشد. البته این جزاستانداردهای ITIL که استاندارد خدمات آی تی است. همین تیکتهایی که پرسنل میزنند یا یک سری فرمهایی مثل درخواست کالا، این را هم در همان سامانه آوردیم و الان در شرکت جاری است. اینها پروژههای جانبی است. خیلی از سرویسها را هم خود بچهها پیشنهاد میدهند، در اینترنت دیدهاند، ترند شده یا در نمایشگاه دیدهاند و در اینجا پیادهسازی کردهاند. من همیشه بچهها را تشویق میکنم مواردی پیدا کنند که به درد مجموعه بخورد و ارزش افزوده داشته باشد. آقای نظری برای مدیریت پرینترها و صرفه جویی در مصرف کاغذ راهکاری رو پیگیری و پیاده سازی کردند یا آقای اصغری پیگیر رفع یک سری چالشها هستند. مثلا ما در زمانهای مختلف تجهیزات نظارت تصویری مختلف تهیه کردیم و این باعث مشکلاتی شد. مثلا یک سری دوربینهایمان آلمانی هستند، یک سری سوئدی و یک سری چینی. هر کدام با یک نرمافزار کار میکنند و مدیریت متمرکز نداشتیم. با توجه به بودجهای که داشتیم ایشان سیستمی را به مجموعه آوردند که تقریبا همهی مراکز با تنوع مختلف با این سیستم کار میکنند.
یا یک سری روالهای داخلی در همان نرمافزار تیکتینگ هست که خانم فلاح پیگیر شدند و اینها را مکانیزه کردند، مثل انباری که در واحد پشتیبانی داریم، انبار قطعات یا سوابق و مشخصات شناسنامهی همهی دستگاهها که اتفاق خوبی در مجموعه است. شاید به این شکل جای دیگری اتفاق نیفتاده باشد. تقریبا در لحظه میدانیم چقدر تجهیزات در مجموعه داریم و به تفکیک هر کدامشان چه چیزی است و مدیریتشان چطور است. دورهی سیکلهای تعمیر و نگهداری آنها چگونه است و چقدر دستگاهها از رده خارج هستند. احیانا اگر ببینیم یک دستگاه خیلی مشکلساز میشود علت آن را بررسی میکنیم و میسنجیم که نیاز به تعویض یا آموزش به کاربر دارد یا خیر.
در جهت مسئولیت اجتماعی هم کاری انجام میدهید؟
در کنار تیم ما همیشه یکی دو کارآموز داریم و این را برای خودمان مسئولیت اجتماعی میدانیم و خوشبختانه از دل این کارآموزها توانستهایم نیروهای خوبی به مجموعه و شرکتها یا خارج از اینجا بفرستیم. در حال حاضر هم اگر شرایطش باشد، اگر از فرزندان پرسنل کسی برای دورههای کارآموزی علاقمند هست در واحد آیتی باشد ما استقبال میکنیم و اگر نیاز شد میتوانیم با هم در تماس باشیم و پذیرایشان باشیم.
مدیران مجموعه چقدر از تکنولوژی و آتی استفاده میکنند؟
نفر اول این مجموعه به شدت علاقمند به تکنولوژی و آیتی است. شاید دوستان از نزدیک این را ندانند. ایشان شاید برای گزارشگیری، خیلی بیشتر از مدیرانشان از این بستر و زیرساختها استفاده میکنند. از خیلی قبل اینطور بوده. قبل از اینکه این پیامرسانها باب شود، حاجآقا از ایمیل استفاده جدی میکردند .خاطرم هست شاید 15 سال پیش ایشان در بازه ای مهارت خودشان در اکسل را بالا بردند تا بتوانند گزارش ها را آنطور که لازم میدانند شخصی سازی نمایند.. خیلی علاقمند بودند به تکنولوژی آشنا باشند و آن را در مجموعه تسری بدهند. این همیشه یک نقطه قوت بوده و حمایت ایشان همیشه در واحد آیتی مشهود بوده. من جا دارد همینجا از حاج آقا عباس ایروانی و حاج آقا مصطفی ایروانی سپاسگزاری کنم. هر وقت ما درخواستی داشتیم و نیاز به بودجه داشتیم ایشان دریغ نکردند و در این خصوص ما را حمایت کردند.
با توجه به شغلتان، برای روز فناوری و اطلاعات چه صحبتی دارید؟
من یادم هست نزدیک ۲۸ سال پیش و سال ۷۴ وقتی دانشگاه بودیم میگفتند که اگر مکانیک هم رشد آیتی را داشته باشد، ما نباید روی زمین راه برویم. مثل این جتهایی که روی زمین به پایشان میبندند. آن موقع میگفتند باید روی هوا باشید.که چند سال اخیر دیدیم. الان رشد این رشته به شدت بالاست و اتفاقاتی که هر روز میشنوید. به اعتقاد من در آیندهی نزدیک در زندگی عادی تکتک ما اثر میگذارد. به طور مثال چت جیپیتی و هوش مصنوعی و بحثهای شبیه این به زودی زود اتفاقات خیلی تاثیرگذاری در زندگی ما به وجود میآورد. به نظر من باید یک سری آمادگی هم در سطح کلان کشور باشد و ماهم باید آماده باشیم. قطعا در سال آینده یک سری از شغلها تحت تاثیر این قضایا قرار خواهند گرفت. حتی در ترندها هم هست و چند شغل را میگویند که تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار میگیرد. یکی هم که خیلی تاثیر میگذارد به نظر من بحث نرمافزاری و آیتی خواهد بود. ما باید آماده باشیم و یا حداقل نسل بعدی اگر دارد در این حوزه رشد و تحصیل میکند نیم نگاهی هم به این قضیه داشته باشد. من فکر میکنم هر چه زودتر بچههایمان را با این حوزهها آشنا کنیم کار درستتری انجام شده. الحمدالله در دارالفنون عظام هم یکی دو کلاس مرتبط با این قضایا هم هست انشاالله در آینده نزدیک بیشتر شود. قطعا آیتی حرفهای بیشتری در آینده خواهد داشت.
در پایان صحبتی دارید؟
بله اینجا لازم میدانم از بدنه تیم پشتیبانی که همیشه پای کار هستند و وجود هرکدام در تیم برای من و سازمان ارزشمنده تشکر ویژه کنم و نام ببرم.
آقای اسماعیل اصغری، خانم ریحانه فلاح،خانم مهتاب پورنجف،آقای خشایار نور و آقای سهراب نظری و خانم مهیا فتحی پور که ایشان به تازگی به جمع ما پیوسته اند.
مدیر زیرساخت و پشتیبانی شرکت سرمایه گذاری عظام
۲۲ تیرماه، زادروز محمدبنموسی خوارزمی، دانشمند ایرانی به عنوان روز فناوری اطلاعات انتخاب شده است. اتفاقی که این روزها فراتر از یک مناسبت تقویمی است و رد پای آن را میتوان در تمام بخشهای زندگی دید. به بهانهی این روز با علیرضا حسینی مدیر آیتی هلدینگ که حدود 24 سال است در مجموعه عظام مشغول به کار است صحبت کردهایم.
لطفا خودتان را برایمان معرفی کنید؟
علیرضا حسینی هستم. متولد سال ۱۳۵۴ و از اسفند ۷۹ در مجموعهی عظام مشغول به کار هستم. در آن سالها عظام به این شکل نبود. من به شرکت پایانهال در خیابان آفریقا رفتم. شرکت پایانهال آن موقع در حقیقت کار فروش محصولات را مجزا انجام میداد . دفاتر شرکتها هم در آن ساختمان بود . سه چهار سال به این شکل همکاری میکردم. بعد از یک وقفه کوتاه به گروه در ساختمان آرژانتین رفتم از اواخر سال 92 با رشد فعالیت هلدینگ عظام به شرکت سرمایه گذاری عظام منتقل شدم.
تحصیلاتتان به کارتان مرتبط است؟
من مهندسی مکانیک در دانشکدهی فنی دانشگاه تهران خواندم. ولی از سال اول دانشگاه درگیر یک سری پروژههای دانشجویی برنامهنویسی شدم و در یک شرکت به صورت نیمهوقت در کنار درس خواندن کار میکردم. آنجا خیلی برای من تجربهی جالبی بود. برنامهنویسی، دنیای کامپیوتر و شبکه. در حین درس مشغول کار در این حوزه بودم. در زمان تحصیلم دو سال هم در کیش نیمهوقت کار کردم. به نوعی آمدن من به مجموعهی عظام به واسطهی آشنایی با مدیران منطقه آزاد کیش بود.
واحد آیتی چه کاری انجام میدهد؟
واحد آیتی کمی بزرگتر از این کارهایی است که ما انجام میدهیم. اگر مشخصتر بخواهیم صحبت کنیم کارمان پشتیبانی و زیرساخت است. شبکه و سرویسهایی که روی این بستر ارائه میشود شامل اینترنت و تمام سرویسهایی که پرسنل روی این بستر شبکه داخلی ارتباطات با سایر مراکز و دفاتری که داریم چه در هلدینگ و دفاتر تهران و چه درکیش یا کاشان استفاده میکنند. پشتیبانی از تجهیزات و دستگاهی که در این شبکه در حال بهرهبرداری است هم با ماست. یک سری را کاربرها در جریان هستند چون سیستمهای خودشان، پرینترها و... هست، یک سری هم پشتصحنه است مثل سرورها، ارتباطات، تجهیزات و سوییچها و... . این میشود بحث زیرساخت ما. درحقیقت زیرساخت مثل ریلی است که قطار روی آن حرکت میکند. باید زیرساخت فراهم شود تا این سرویسها و کاربریهایی که دوستان دارند روی آن بتواند راه برود.
استقرار و پشتیبانی سرویس های پایه شبکه وبرخی نرم افزارها هم بعهده ماست .در بحث نرم افزار، استقرار و پشتیبانی سیستمهای MIS مانند اتوماسیون پارک آبی و هتل عامریها را تیم جداگانه ای به مدیریت آقای مهندس مزراقچی انجام میدهند.
در مجموعهی شما چند نفر کار میکنند؟
ما در حال حاضر یک تیم هفت نفره هستیم.
هرکدام از بچهها چه کاری انجام میدهند؟
هر کدام از بچهها راهبر حوزهای هستند ولی تلاش بر این شده که همهی بچهها در نبود راهبر اصلی اگر مشکلی پیش میآید بتوانند قضیه را رفع و رجوع کنند. ما علیرغم این که یک واحد هستیم و زیرمجموعهی عظامیم، خودمان سعی کردیم چارت و تشکیلات مستقلی هم داشته باشیم. مثلا ما یک مالی کوچک به خاطر سرعت و تسریع در خریدها تشکیل دادیم. چون با توجه به نیازهای مجموعه، گاهی لازم است که فوری چیزی خرید شود یا راهاندازی و ارسال شود. برای این که عقب نیفتیم تنخواه داریم و به خاطر یک سری فرایندهای داخلی خریدها را خودمان انجام میدهیم. در واحد ما آقای نور مسئولیت تدارک واداری را دارند. خانم پورنجف راهبر سرویس های پایه و نرم افزار آقای اصغری راهبر زیرساخت وای فای و نظارت تصویری،خانم فلاح راهبر مستندسازی و مسئول آموزش و آقای نظری راهبر زیرساخت کابلی و سوئیچینگ هستند. به نوعی میشود گفت ما یک شرکت کوچکی در این واحد داریم. تقسیمبندی کردیم که بچهها در حوزههای مختلف رشد کنند و مسئولیت مشخص شود که آن حوزه به عهدهی چه کسی است و راهبرش کیست. ما یک تیم هستیم که هر کدام از بچهها یک قسمت قضیه روی دوششان است. اگر این قطار پیش میرود به خاطر مسئولیت و راهبری آنها است. اگر هر کدام نباشند یک جای کار میلنگد.در عین حال هم به موضوع رشد و جانشین پروری توجه داریم.
با این وضعیت اینترنت چه کار میکنید؟
یک سری از مشکلاتی که همهی ما الان درگیر هستیم منشا داخل سازمانی ندارد. بسیاری از مشکلات کاربری اینترنت تابع در کل کشور است. ولی خوب ما تمام تلاشمان را میکنیم با توجه به نیازهای همکاران و علیرغم این که بعضی از این بسترها و پلتفرمها که هر روز استفاده میکنیم فیلتر یا مسدود شده، بتوانیم راهکاری را همیشه داشته باشیم که نیاز سازمان رفع شود. با این حال گاهی اختلال را داریم. اصولا بحث اینترنت مشکلی سراسری است.
از چالشهای دیگری که داشتید برایمان بگویید؟
چند بحث هست. یک سری تجهیزات و قطعاتی که ما نیاز داریم برای سرویسها که به خاطر شرایط تحریم وارد نمیشود یا خیلی تجهیزات مد نظرمان را نمیتوانیم در بازار پیدا کنیم. نکتهی دیگر اینکه بعضی تجهیزات که نمونهی مشابه و تقلبی آن در بازار زیاد است و نمیتوان با اطمینان به سراغش رفت و همیشه شک داریم واقعا این جنس اصل است یا نه. ولی اصلی ترین بحث نیروی انسانی است. با توجه به این که نسل جدید مقداری سمت و سوی تصمیمگیریهایشان در خصوص اشتغال با نیازهای ما متفاوت است خیلی سخت میتوانیم نیرویی که ماندگار باشد در مجموعه یا هر جای دیگر (این چالش سراسری است) جذب کنیم. در این ۲۱ سالی که هستم شاید بتوانم بیاغراق بگویم بالای ۲۵ همکار در تیم خود عوض کردهام. خیلی از آنها از کشور رفتند، خیلیها هم رشد کردند و خودشان بیزینس زدهاند یا سرپرست و ادمین و مدیر آیتی جای دیگر شدهاند. معضل اصلی جامعه آیتی ایران سیل مهاجرت و جذب نیروی انسانی کارآمد و ماندگار است.
حوزه کاری شما شامل کدام مجموعه هاست؟
ما در شرکت سرمایهگذاری ساختمانی عظام و هلدینگ گردشگری هستیم، شامل تهران (هلدینگ عظام و دفاترتهران و عمارت مسعودیه) ، سرای عامریهای در کاشان و پارک آبی اوشن در کیش.
مسافت دوری راه با کاشان و کیش مشکلی برای شما ایجاد نمیکند؟
در همه مراکز دوستان ما هستند، هم بدنه مدیریتی و هم کارشناسی. ما پروتکلهای همکاری را باایشان داریم و اگر لازم شود و مسئلهای پیش بیاید خود من و یا دوستان در رفت و آمد هستیم. این موضوع سالی چند بار اتفاق میافتد.
یعنی در کیش و کاشان خودشان تیم جدا دارند؟
بیزینس کیش روی ریلهای آیتی میچرخد و یکی از جذابترین کاربریهای آیتی را در مجموعه شرکتهای عظام چه گروه و چه سرمایهگذاری دارد. لازم است یک تیم پای کار و فنی و قوی داشته باشیم که هم در سانس خانمها و هم آقایان جوابگوی قضیه باشند. ما در این جا به نوعی نظارت هلدینگی داریم وگرنه دوستان در کیش و کاشان شرح وظایفشان مشخص است و به تبع کارهایی که انجام میدهند گزارشات را ارائه میدهندو ما هم دسترسی و ووظایف نظارتی های خودمان راداریم .اگر هم جایی لازم باشد به درخواستشان ما وارد میشویم.
غیر از این کارها پروژههای دیگر هم میگیرید؟ مثلا دارالفنون عظام چه ماجرایی داشت؟
موردی خیلی پیش آمده. به واسطهی رابطهی دوستی که با بچههای رادیو عظام و مدیرانشان داریم و از شروع کار در کنار هم بودیم و به خاطر همسایهی دیوار به دیوار بودن در محل کار، بیشتر از احوالشان با خبر هستیم. بحث دارالفنون هم یکی از آن پروژهها است که به نظر من آیندهی خیلی خوبی دارد. در این قضیه اتفاقاتی که در بستر آیتی قرار است بیفتد به عهدهی ما است. کلید آن خورده و خانم پورنجف در آن حوزه مستقیما درگیر هستند. مسئولیت اصلی آن با ایشان است. دارالفنون بستر آموزش آنلاین است و وبسایتی که قرار است در آن آموزش آنلاین داده شود، روز به روز تکمیل میشود. ترم اول مواردی که مد نظرمان است همه پیادهسازی نشده ولی از ترمهای بعد آن چیزی که باید اتفاق میافتد. قرار است بستری ساده، سریع و سهلالوصول برای کاربرانش که فرزندان پرسنل هستند باشد. با توجه به این که عموما بعد از کرونا با این محیطهای آموزشی آنلاین آشنایی دارند مشابه همان میخواهیم راهاندازی کنیم و در اختیار دوستان قرار دهیم. وبسایت هم مثل وبسایتهای دیگر رادیو عظام آن هم یک مسئولیت دیگر است که به عهده ما است.
جدا از دارالفنون پروژهی دیگری هم دارید؟
بسته به موضوع ممکن است خود حاج آقا دستور بدهند پروژهای اجرا شود یا سرویسی داخل مجموعه بیاید. به عنوان مثال بعضی پروژههای خرد مثل فرمهای الکترونیکی که در مجموعه استفاده میشود. به دستور حاج آقا مصطفی ایروانی برای صرفهجویی در مصرف کاغذ فرمها را در بستر الکترونیکی بردیم و استارت آن را با چند فرم پرکاربردی که در مجموعهی شرکت طرح و توسعه است زدهایم و این قضیه پیش میرود. باز چیزی که دوست دارم بگویم ما به تبع کار خودمان نیاز به سرویسی داشتیم که بچهها بتوانند درخواستهای کاربران را رویت کنند و بر اساس آن درخواستها کارشان را انجام دهند، ثبت کنند تا قابل گزارشگیری باشد. البته این جزاستانداردهای ITIL که استاندارد خدمات آی تی است. همین تیکتهایی که پرسنل میزنند یا یک سری فرمهایی مثل درخواست کالا، این را هم در همان سامانه آوردیم و الان در شرکت جاری است. اینها پروژههای جانبی است. خیلی از سرویسها را هم خود بچهها پیشنهاد میدهند، در اینترنت دیدهاند، ترند شده یا در نمایشگاه دیدهاند و در اینجا پیادهسازی کردهاند. من همیشه بچهها را تشویق میکنم مواردی پیدا کنند که به درد مجموعه بخورد و ارزش افزوده داشته باشد. آقای نظری برای مدیریت پرینترها و صرفه جویی در مصرف کاغذ راهکاری رو پیگیری و پیاده سازی کردند یا آقای اصغری پیگیر رفع یک سری چالشها هستند. مثلا ما در زمانهای مختلف تجهیزات نظارت تصویری مختلف تهیه کردیم و این باعث مشکلاتی شد. مثلا یک سری دوربینهایمان آلمانی هستند، یک سری سوئدی و یک سری چینی. هر کدام با یک نرمافزار کار میکنند و مدیریت متمرکز نداشتیم. با توجه به بودجهای که داشتیم ایشان سیستمی را به مجموعه آوردند که تقریبا همهی مراکز با تنوع مختلف با این سیستم کار میکنند.
یا یک سری روالهای داخلی در همان نرمافزار تیکتینگ هست که خانم فلاح پیگیر شدند و اینها را مکانیزه کردند، مثل انباری که در واحد پشتیبانی داریم، انبار قطعات یا سوابق و مشخصات شناسنامهی همهی دستگاهها که اتفاق خوبی در مجموعه است. شاید به این شکل جای دیگری اتفاق نیفتاده باشد. تقریبا در لحظه میدانیم چقدر تجهیزات در مجموعه داریم و به تفکیک هر کدامشان چه چیزی است و مدیریتشان چطور است. دورهی سیکلهای تعمیر و نگهداری آنها چگونه است و چقدر دستگاهها از رده خارج هستند. احیانا اگر ببینیم یک دستگاه خیلی مشکلساز میشود علت آن را بررسی میکنیم و میسنجیم که نیاز به تعویض یا آموزش به کاربر دارد یا خیر.
در جهت مسئولیت اجتماعی هم کاری انجام میدهید؟
در کنار تیم ما همیشه یکی دو کارآموز داریم و این را برای خودمان مسئولیت اجتماعی میدانیم و خوشبختانه از دل این کارآموزها توانستهایم نیروهای خوبی به مجموعه و شرکتها یا خارج از اینجا بفرستیم. در حال حاضر هم اگر شرایطش باشد، اگر از فرزندان پرسنل کسی برای دورههای کارآموزی علاقمند هست در واحد آیتی باشد ما استقبال میکنیم و اگر نیاز شد میتوانیم با هم در تماس باشیم و پذیرایشان باشیم.
مدیران مجموعه چقدر از تکنولوژی و آتی استفاده میکنند؟
نفر اول این مجموعه به شدت علاقمند به تکنولوژی و آیتی است. شاید دوستان از نزدیک این را ندانند. ایشان شاید برای گزارشگیری، خیلی بیشتر از مدیرانشان از این بستر و زیرساختها استفاده میکنند. از خیلی قبل اینطور بوده. قبل از اینکه این پیامرسانها باب شود، حاجآقا از ایمیل استفاده جدی میکردند .خاطرم هست شاید 15 سال پیش ایشان در بازه ای مهارت خودشان در اکسل را بالا بردند تا بتوانند گزارش ها را آنطور که لازم میدانند شخصی سازی نمایند.. خیلی علاقمند بودند به تکنولوژی آشنا باشند و آن را در مجموعه تسری بدهند. این همیشه یک نقطه قوت بوده و حمایت ایشان همیشه در واحد آیتی مشهود بوده. من جا دارد همینجا از حاج آقا عباس ایروانی و حاج آقا مصطفی ایروانی سپاسگزاری کنم. هر وقت ما درخواستی داشتیم و نیاز به بودجه داشتیم ایشان دریغ نکردند و در این خصوص ما را حمایت کردند.
با توجه به شغلتان، برای روز فناوری و اطلاعات چه صحبتی دارید؟
من یادم هست نزدیک ۲۸ سال پیش و سال ۷۴ وقتی دانشگاه بودیم میگفتند که اگر مکانیک هم رشد آیتی را داشته باشد، ما نباید روی زمین راه برویم. مثل این جتهایی که روی زمین به پایشان میبندند. آن موقع میگفتند باید روی هوا باشید.که چند سال اخیر دیدیم. الان رشد این رشته به شدت بالاست و اتفاقاتی که هر روز میشنوید. به اعتقاد من در آیندهی نزدیک در زندگی عادی تکتک ما اثر میگذارد. به طور مثال چت جیپیتی و هوش مصنوعی و بحثهای شبیه این به زودی زود اتفاقات خیلی تاثیرگذاری در زندگی ما به وجود میآورد. به نظر من باید یک سری آمادگی هم در سطح کلان کشور باشد و ماهم باید آماده باشیم. قطعا در سال آینده یک سری از شغلها تحت تاثیر این قضایا قرار خواهند گرفت. حتی در ترندها هم هست و چند شغل را میگویند که تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار میگیرد. یکی هم که خیلی تاثیر میگذارد به نظر من بحث نرمافزاری و آیتی خواهد بود. ما باید آماده باشیم و یا حداقل نسل بعدی اگر دارد در این حوزه رشد و تحصیل میکند نیم نگاهی هم به این قضیه داشته باشد. من فکر میکنم هر چه زودتر بچههایمان را با این حوزهها آشنا کنیم کار درستتری انجام شده. الحمدالله در دارالفنون عظام هم یکی دو کلاس مرتبط با این قضایا هم هست انشاالله در آینده نزدیک بیشتر شود. قطعا آیتی حرفهای بیشتری در آینده خواهد داشت.
در پایان صحبتی دارید؟
بله اینجا لازم میدانم از بدنه تیم پشتیبانی که همیشه پای کار هستند و وجود هرکدام در تیم برای من و سازمان ارزشمنده تشکر ویژه کنم و نام ببرم.
آقای اسماعیل اصغری، خانم ریحانه فلاح،خانم مهتاب پورنجف،آقای خشایار نور و آقای سهراب نظری و خانم مهیا فتحی پور که ایشان به تازگی به جمع ما پیوسته اند.