https://www.radioezam.com/r3oz/

کاشت هر درخت هدیه‌ای به زمین است

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ | منبع: رادیو عظام
کاشت هر درخت هدیه‌ای به زمین است
اسماعیل پرزاده
پیمانکار فضای سبز

بهار نزدیک است و تغییرات طبیعت و سبز شدن دوباره‌ی درختان حال و هوای همه‌ی ما را عوض کرده است. قرار گرفتن روز درختکاری در اسفند ماه هم باعث شده تا توجه‌ها بیشتر از همیشه به گیاهان جلب شود. همین موضوع بهانه‌ای شد تا با پیمانکار جوان فضای سبز هلدینگ عظام گفت‌و‌گو کنیم. آقای اسماعیل پرزاده برای مخاطبان رادیو عظام از کار خود در هلدینگ، فضای سبز و درختکاری صحبت کرده است.

لطفا خودتان را معرفی کنید؟

اسماعیل پرزاده هستم. فوق‌لیسانس مهندسی فضای سبز و مدیرعامل شرکت آداک سرای رامیار. پنج سال است که به عنوان پیمانکار افتخار همکاری با مجموعه‌ی عظام را دارم.

کار شما در هلدینگ عظام چیست؟

نگهداری فضای سبز هم در هلدینگ عظام و هم در کارخانه‌ها به عهده‌ی ماست. با توجه به نظر خانم مهندس خزایی سرپرست فضای سبز هلدینگ عظام کار نگهداری انجام می‌شود. کاشت گیاهان هم با ماست و حاج‌آقا تاکید دارند که گیاهان جدید کاشته شود. ما از هفت صبح تا پنج عصر در هلدینگ مشغول به کاریم. معمولا بسته به فصل کارمان عوض می‌شود. در بهار و تابستان اولویت اول آبدهی گیاهان از صبح تا ظهر است و بعد از آن بحث نظافت باغچه‌ها، هرس سبز باغچه‌ها و در صورت نیاز سم‌پاشی است. در فصل زمستان هم عمده‌ی کار هرس درختان و کوددهی و سم‌پاشی زمستانه است.

در کار از تحصیلات مرتبط بیشتر کمک می‌گیرید یا تجریباتتان؟

من دو سال از دانشگاهم گذشته بود که کار فضای سبز را در مقیاس کوچک شروع کردم. در حد فضاهای خصوصی، که آن هم پروژه‌هایی بود که اساتید می‌گرفتند و به ما می‌دادند. ما مدیریت می‌کردیم تا کار انجام شود. مطمئنا تحصیلات تاثیر داشته ولی خب تجربه هم در کنار علم آمده و اوضاع بهتر شده.

چه شد که وارد این رشته شدید؟

معافیت تحصیلی‌ام داشت تمام می‌شد و پشت کنکوری بودم. به خاطر این که خدمت نروم، در این رشته بدون کنکور ثبت‌نام کردم. دو ترم هم مرخصی گرفتم. یک روز یکی از دوستانم که این رشته را می‌خواند گفت کلاس گیاه‌شناسی خیلی خوب است و پیشنهاد داد یک جلسه به عنوان مهمان سر کلاس بروم. من به گیاه به عنوان موجود زنده نگاه نمی‌کردم، چون در شمال همه جا گیاه سبز می‌شود. خلاصه در کلاس شرکت کردم. اولین چیزی که استاد در مورد آن صحبت کرد این بود که پرتقال و مرکبات اثر تجمیعی نسبت به دما دارند. یعنی درخت پرتقال برای این‌که میوه‌اش برسد و آماده‌ی خوردن شود حدود ۸۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد گرما نیاز دارد. شما نمی‌توانید ۸۰۰ درجه گرما را به درخت بدهید. درخت این دما را روزانه در خود جمع می‌کند و هر روز یک دمایی را تنظیم می‌کند. هر زمانی این عدد دما به ۸۰۰ رسید پرتقال رسیده و قابل خوردن می‌شود. این برای من جالب بود که یک درخت چقدر نسبت به اتفاقات محیط اطراف هوشیار است. از ترم بعد دیگر مرخصی نگرفتم و سر کلاس نشستم. معدلم در لیسانس 18.80 بود و در فوق‌لیسانس معدلم به 19.70 رسید. آن‌قدر به این رشته علاقه پیدا کرده بودم که از ترم چهار اساتید پروژه‌های خصوصی‌شان را برای اجرا به من می‌دادند و نمرات عملی من بیست بود چون خودشان کارم را در اجرا می‌دیدند.

در قسمت آموزشی سربازی در مشکین‌دشت اردبیل هم باغچه‌‎ی جلوی فرماندهی حدودا هشت هزار متر بود. این باغچه را با سرباز به من دادند تا کار طراحی و کاشت آن‌جا را انجام دهیم. تقریبا یک ماه آن جا بودم و باغچه را درست کردیم.

کاشت هر درخت هدیه‌ای به زمین است

قبل از عظام کجا کار می‌کردید و چطور با عظام آشنا شدید؟

قبلا در شهرداری نوشهر کار می‌کردم. پروژه‌ای کوتاه مدت از شهرداری نوشهر گرفته بودیم و طراحی باغ و پارک‌های جنگلی نوشهر را انجام می‌دادیم. الان حدود هفت سال است به تهران آمدم. اوایل آمدنم کارهای شهرک صنعتی پایتخت و شمس‌آباد را انجام می‌دادیم. بعد با فروش نهال در سال 1395 با مجموعه‌ی عظام آشنا شدیم و حاج‌آقا مصطفی و حاج عباس ایروانی که نقش پدر معنوی من را دارند دفتر فنی پروژه را مجاب کردند که کار خود را به ما بسپارند. شرکت پیمانکار قبلی رتبه‌ی یک کشاورزی را داشت. هیچ کس چنین فضای سبزی را به شرکتی نمی‌دهد که قبلا مقیاس کاری آن در حد متراژ خیلی پایین‌تری بوده. من به همراه مهندس کوچکی تمام سعی‌مان بر این بود که اعتمادی که به ما شده را حفظ کنیم.

فضای سبز هلدینگ از آغاز آمدن شما تا الان چه تغییراتی داشته؟

در سالی که آمدیم میانگین بن درختان حدود سیزده سانتی‌متر بود. الان بن درختان به صورت میانگین حدود شصت سانتی‌متر است. اگر درخت و درختچه و گل همه را با هم در نظر بگیریم در این چند سال حدود چهل هزار گیاه در شبکه‌ی عظام کاشته شده.

شما گزارش عملکرد هم ارائه می‌دهید؟

یک گزارش روزانه داریم که هر روز اعلام می‌کنیم در یک متراژ مشخص چند درخت کاشته‌ایم یا چه قسمت‌هایی نظافت و آبیاری شده. ماهیانه هم کارها را فقط به صورت سرفصل همراه گزارش تصویری ارائه می‌دهیم، مثلا در ماه آذر این تعداد درخت کاشت و دو یا سه مرحله آبیاری شده. دوستان در طرح نظارت چک می‌کنند و نتیجه را به ما اعلام می‌کنند. هر گیاه در تیپ درخت، درختچه، گل دائمی، گل فصلی و چمن و به صورت پوششی تقسیم‌بندی می‌شود.

جریان آشنایی و ازدواج‌تان با خانم خزایی چطور بود؟

با خانم خزایی از آخرهای دانشگاه آشنا شدم. به هلدینگ هم که آمدم ایشان ناظر فضای سبز بودند. بعد با حاج‌آقا مصطفی در مورد ازدواج صحبت کردم و حاج‌آقا قدم پیش گذاشتند. در آن زمان خانم مهندس انزلی بودند و کار رشت را انجام می‌دادند. حاج‌آقا با خانم خزایی تماس گرفت و به ایشان گفت برو نوشهر آخر هفته قرار است مهمان بیاید. خانم مهندس هم فکر می‌کرد که خود حاج‌آقا مهمان هستند. من هم به مادرم گفتم و فردای آن روز مادر من با مادر خانم خزایی تماس گرفت. این‌جا بود که خانم خزایی متوجه موضوع شدند.

تعداد نفراتی که در فضای سبز فعالیت می‌کنند چند نفر است؟

به صورت میانگین در بهار و تابستان نفرات ما بیشتر و در پاییز و زمستان کمتر است. بعضی از کارخانه‌ها خودشان برای فضای سبز پرسنل دارند و ما فقط به صورت فصلی می‌رویم و کار آن‌جا را انجام می‌دهیم. تقریبا حدود ۳۵ نفر کارهای هلدینگ عظام را انجام می‌دهند.

امسال برف زیادی بارید. کار برف‌روبی چطور پیش رفت؟

برف‌‎روبی سختی‌های خودش را دارد. مخصوصا اگر به شب برسد. چون کارمندان از هفت صبح سرکار می‌آیند و اگر مسیر یخ‌زده باشد نمی‌توانند خودشان را برسانند. حجم راهی هم که باید برف‌روبی و شن و نمک‌پاشی شود، زیاد و تقریبا اذیت‌کننده است. ولی با همه‌ی این حرف‌ها دوست داریم برف بیاید تا مشکلات بی‌آبی برطرف شود.

نزدیک عید هستیم، شما کار خاصی برای این روزها انجام می‌دهید؟

معمولا قبل از عید و سال نو مجدد تعدادی گیاه فصلی کاشته می‌شود که عطر و بوی عید را بیاورد.

در مورد روز درختکاری و حسی که در مورد گیاهان دارید برایمان بگویید؟

از همه‎ی عزیزان‌ خواهش می‌کنم با هر توان و امکانی که دارند، حتی اگر شده در حد یک بذر بکارند. آن هم نه فقط در روز درختکاری بلکه در کل سال. درواقع کاشت هر درخت هدیه‌ای به زمین و البته خودمان است. مهم‌ترین مولفه در زیباسازی شهر و طبیعت بحث فضای سبز و درختانش است که هم بر زیبایی و هم کاهش آلایندگی‌ها تاثیرگذار است. علت آلودگی کمتر هوا در بهار و تابستان نسبت به پاییز و زمستان به خاطر سبزی درخت‌ها است. خیلی از درختان برای این‌که زنده بمانند عکس‌العمل‌های مختلفی نسبت به آلایند‌ها دارند. بعضی از گیاهان مثل توت آلودگی هوا را می‌گیرند و در میوه‌ی خود ذخیره می‌کنند. چون گیاه می‌داند این میوه یا چیده می‌شود یا یک روز می‌ریزد و به این ترتیب آلایندگی را از خودش دفع می‌کند. بعضی از گیاهان هم آلاینده‌ها را در برگ‌شان ذخیره می‌کنند و با خزان و ریزش برگ‌ها دوباره گیاه تمیز می‌شود. در واقع گیاه با همه‌ی مشکلاتی که در پاییز و زمستان برایش پیش می‌آید، روح خود را حفظ می‌کند که سال بعد دوباه جان بگیرد. برای همین چیزها علاقه‌مندی انسان به گیاه زیاد می‌شود. هر چه بیشتر در مورد گیاه می‌بیند و می‌شنود و می‌خواند متوجه می‌شود که چقدر این‌ها موجودات با حس و شیرینی هستند.

مدرسه راهنمایی من در شمال نزدیک یک باغ بزرگ بود و فقط یک دیوار با باغ فاصله داشت. با بچه‌ها می‌رفتیم در باغ و شاخه می‌شکاندیم. با خودم می‌گفتم این گیاه است و دوباره سال بعد یک شاخه و برگ می‌دهد ولی بعدا هرچه بیشتر در مورد آن خواندم، بیشتر متوجه اشتباهم شدم. گیاه هم مثل حیوانات خانگی است، متوجه می‌شود چه کسی به آن محبت می‌کند، آب می‌دهد و رسیدگی می‌کند. متوجه می‌شود این دمای بدن کسی است که هر روز به او آب می‌دهد یا نه. گیاه احساس را از طرف مقابل خود می‌گیرد.

خیلی‌ها به گیاه به عنوان یک موجود زنده نگاه نمی‌کنند مثلا ممکن است ملات و سیمان را پای درخت بریزند و فکر کنند مثل خاک است ولی همان‌قدر که درخت و گیاه به آب و مواد غذایی برای رشد کردن احتیاج دارد، به هوا هم نیاز دارد. اگر این مواد روی خاک ریخته شود هوایی که باید به ریشه نمی‌رسد و رشد ندارد. ما هر سال شخم می‌زنیم تا تخلخل خاک را ایجاد کنیم.

در آخر اگر صحبتی دارید بفرمایید.

وقتی حاج عباس و حاج مصطفی ایروانی دوستدار فضای سبز هستند و بابت آن هزینه می‌کنند. چرا ما کوتاهی کنیم؟ وقتی من کاری را از نظر ذهنی و عملی می‌توانم انجام دهم، فقط هزینه می‌ماند که پرداخت می‌شود. کوتاهی در کار یعنی خیانت. از این دو عزیز که ما را در این سال‌ها حمایت کردند و مثل پدر یا برادر بزرگ هم در مسائل کاری و هم شخصی باعث رشد ما شدند، تشکر می‌کنم. خیالمان راحت است که اگر یک فضای خیلی بزرگ‌تر را به ما بدهند توانایی رسیدگی به آن را داریم. تشکر بعدی از مهندس کوچکی، شریک این سال‌هاست که همراهی کردند چون من شاید به تنهایی نمی‌توانستم بعد از پنج سال این نتیجه را در هلدینگ داشته باشم. همین‌طور از مهندس خزایی هم به عنوان ناظر تشکر می‌کنم که برای بهتر شدن وضعیت فضای سبز هلدینگ بسیار زحمت می‌کشند.